(Netherlands national news agency)
Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP)

 

ANP bericht, 6 september 2011

 

Grote zorgen bij Iraanse bloggers
 
 
DIGINOTAR

AMSTERDAM (ANP) – Onder Iraanse bloggers heersen grote zorgen over de veiligheid van internet – en dus personen – na het vervalsen van veiligheidscertificaten. Doordat het bedrijf DigiNotar een hack een maand lang heeft verzwegen, heeft het Iraanse regime uitgebreid de tijd gehad om te zien ,,wie wie is”. Dat zegt directeur Arjen de Wolff van Radio Zamaneh, een onafhankelijk radiostation dat een platform biedt aan bloggers.


Volgens De Wolff is te merken dat er minder wordt geblogd. ,,Mensen zijn onzeker of ze wel op de echte sites van Google, FaceBook en nieuwszenders komen. Ze zijn al lang gewend om voorzichtig te zijn in hun teksten en hoe ze dingen opschrijven. Maar er zijn nu ook persoonlijke gegevens bekend bij de regering en dat kan het regime van pas komen bij de komende verkiezingen.”

De zenderdirecteur stelt dat in maart ook al hackpogingen zijn gedaan. Bovendien heeft de Revolutionaire Garde van Iran vijf jaar geleden een ‘cyber-army’ opgebouwd en is daar dus inmiddels vijf jaar technische kennis en expertise en een netwerk opgebouwd. ,,Dat in combinatie met de aankondiging van Teheran een paar maanden geleden dat ze een eigen internet willen opzetten, baart grote zorgen. Ik voorspel dat het niet bij DigiNotar blijft. Er zijn veel meer certificaten-bedrijven die onder vuur liggen.”

De zender biedt onder meer online-educatie, waar volgens De Wolff duizenden studenten in Iran bij
aangesloten zijn. Radio Zamaneh is een onafhankelijk radiostation in het Perzisch, gericht op Iran, die democratie en persvrijheid wil bevorderen. De Wolff benadrukt dat het een onafhankelijk station is ,,dat niet erg geliefd is in Teheran”.